Betreffend: Toekomstvisie Maastricht 2030
Geacht college van Burgemeester en Wethouders,
De Jongerenraad is ter oren gekomen dat de gemeente bezig is met het brainstormen over de invulling van de Gemeente Maastricht in 2030. Wij hebben onze achterban ingeschakeld om te horen hoe zij Maastricht in 2030 zien en welke functie ze dan in de maatschappij innemen. Wat volgt is een opiniepeiling die gehouden is onder de jeugd en enkele korte punten van advies.
Hier volgt een korte opsomming van de belangrijkste feiten:
· 72% van de Maastrichtse jongeren wil in Maastricht en omstreken (in een straal van max. 30 km rondom Maastricht) wonen na hun studie en in het begin van hun carrière. Hiervan wil 96% met partner samen wonen. Van deze 96% wil 78% een gezin.
· De studenten zijn iets minder enthousiast, hiervan blijft 62% om en nabij Maastricht wonen.
· Van de jongeren in Maastricht wil 73% dat, of Maastricht nou groeit of niet, er veel groen blijft of nog meer bij komt, op het vmbo is dit percentage 54%, op hogere niveaus 84%. Wat uit opmerkingen blijkt is dat groen o.a. zorgt voor een betere sfeer in de stad.
· De uitgaansgelegenheden in Maastricht moeten zich blijven concentreren in het centrum, er hoeven geen extra gelegenheden in de wijken zelf komen.
· Zo’n 78% van de jongeren vindt dat de gemeente meer geld moet investeren in een betere werkgelegenheid, het bestrijden van armoede en goedkopere woningen.
· 73% vindt dat de gemeente zich meer moet bezighouden met het verminderen van geweld binnen de gezinnen.
· Jongeren in Maastricht willen graag meebeslissen over geldbesteding in zaken waar zij mee te maken hebben. Zo’n 70% wil gehoord worden.
· Ongeveer een derde van de jongeren denkt wel vrijwilligerswerk te willen doen in de toekomst of doet dit al. De andere twee derde wil dit of alleen doen bij de sportclub of vereniging of helemaal niet.
· 73% van de jongeren vindt dat er in 2030 een gekozen burgemeester moet zijn.
· Verder wordt er ook op een positieve manier over Maastricht gepraat. Driekwart van de jongeren noemt Maastricht mooi, sfeervol en gezellig.
Ad. 1 Het gevoel van tevredenheid onder jongeren zal groeien wanneer zij het gevoel krijgen dat ze iets betekenen in de samenleving. Geef daarom de jongeren de kans van zich te laten horen, en investeer in communicatie tussen jong en oud. Dit zorgt er niet alleen voor dat jongeren gehoord worden, maar ook dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van jongeren toeneemt.
Ad. 2 Investeer in werkgelegenheid en goedkopere woningen. Zo kunnen ook jongeren zich blijvend vestigen in de stad. Niet alleen koopwoningen, maar ook huurwoningen en kamers moeten goedkoper worden. Dit gaat vergrijzing tegen en houdt Maastricht bruisend. Een levendigere stad is positief, en al helemaal als Maastricht kans wil hebben Culturele Hoofdstad te worden in 2018.
Ad. 3 Stimuleer jongeren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit kan worden gedaan door de positieve gevolgen te benadrukken. Vrijwilligerswerk wordt zeer gewaardeerd door werkgevers, maar kan ook van pas komen bij een decentrale selectie. Laat zien wat jongeren er aan hebben, ook al druist dat lichtelijk tegen het idee van vrijwilligerswerk in.
Met vriendelijke groet,
Svenja van Vondelen, voorzitter Jongerenraad Maastricht
Adriaan Schiphorst, vicevoorzitter Jongerenraad Maastricht
Namens Jongerenraad Maastricht
Antwoord van de gemeente op 13 december 2011: