Datum: 14-06-2013
Betreffend: Reactie op Kaderbrief 2013
Geacht College van Burgemeester en Wethouders,
In de krant stelt men mensen gerust met kreten als “deze crisis is nog niet zo erg als de crisis in de jaren 80” en “in Griekenland voelt men de crisis pas écht”. Maar ja, de leden van de Jongerenraad liepen nog niet rond op deze aardbol in de jaren 80 en Maastricht ligt niet in Griekenland. Toch hebben dit soort vergelijkingen een zekere zin: hierdoor realiseert men zich dat het inderdaad allemaal nog veel erger kan. Pessimistisch? Nee. Realistisch? Ja! Realistisch kijken naar de toekomst is ook wat de gemeente lijkt te doen in haar Kaderbrief 2013. Ondanks grote onzekerheid in de nationale politiek en nog grotere onzekerheid over wat de toekomst brengt, is het zaak om te blijven denken in oplossingen en te kijken naar wat er wél kan.
Over de volgende onderwerpen wil de JRM de gemeente graag adviseren:
1. Dynamiek in de stad.
2. Niemand ‘zakt door het ijs’.
3. De zorgketen.
4. Schaalvergroting.
5. Koester de onderwijsinstellingen.
6. Koester de Euregio.
7. De Muziekgieterij
8. Bewaakte fietsenstallingen weer gratis!
ad. 1 Bij het lezen van het kopje “Dynamiek in de stad” is het onmogelijk te missen: wat gebeurt er veel in de stad! De komst van het United World College, het nieuwe Geusseltbad, de opzet van Maastricht Health Campus, de verbouwing rond de Tapijnkazerne en natuurlijk de bewegingen rondom Culturele Hoofdstad: het zijn allemaal ontwikkelingen waar de JRM erg positief over is. Ondanks een moeilijke tijd met veel bezuinigingen, decentralisaties en een teruglopende werkgelegenheid blijft de gemeente Maastricht investeren in de stad – en daarme ook in de jongeren die de stad rijk is. De JRM wil dit advies beginnen door zijn complimenten over deze ontwikkelingen in de stad uit spreken.
ad. 2 De gemeente wil dat niemand ‘door het ijs zakt’. De JRM vindt dit volkomen vanzelfsprekend en betreurt dat dit kennelijk niet (meer) het geval is. Zoals de gemeente al aangeeft zou uitgangspunt moeten zijn dat niemand in Maastricht in de kou staat: ouderen niet, jongeren niet, buitenlandse studenten niet, coffeeshop-eigenaren niet. Met bezuinigingen van de omvang zoals die momenteel ‘voor de deur staan’ is het zaak dat zoveel mogelijk mensen zich gehoord en begrepen voelen.
ad. 3 De JRM begrijpt dat er keuzes gemaakt moeten worden bij bezuinigingen – moeilijke keuzes. Nu wil men vooral op ‘de achterkant’ van de zorgketen bezuinigen en niet op preventie en herstel – aan de achterkant zit immers het ‘grote geld’. Deze overweging is begrijpelijk, maar de JRM wil benadrukken dat aan de achteraan de zorgketen de kwetsbaarste mensen staan. De mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen, de mensen die het meest afhankelijk zijn van die eerder genoemde zorgketen. Inhakend op het eerdere punt: ook deze mensen mogen niet ‘door het ijs zakken’.
ad. 4 Volgens de JRM is samenwerking en communicatie met andere gemeenten cruciaal in moeilijke tijden (natuurlijk ook in voerspoedigere tijden). Zoals aangegeven wordt in het kopje ‘schaalvergroting’ gaat de gemeente voor een krachtige samenwerking op niet enkel grotere schaal maar vooral ook op een efficiënte schaal. Ook de JRM gelooft dat samenwerking vooral praktisch moet zijn – doel is immers zorg zo dicht mogelijk bij de burger te brengen, om voor hem inzichtelijk te maken wat er op welke manier beslist wordt.
ad. 5 Onder andere op basis van eigen ervaringen merkt de JRM dat Maastricht steeds bekender wordt binnen Europa. Dit is onder andere te danken aan het Verdrag van Maastricht in 1992, maar bijvoorbeeld ook aan Maastricht University en Zuyd Hogeschool. Om twee voorbeelden te noemen: 80 procent van de studenten International Business is niet Nederlands en er komen Duitse studenten in Nederland fysiotherapie studeren omdat die opleiding hier zo goed is. De onderwijsinstellingen bieden veel kansen die Maastricht in binnen en buitenland op de kaart zetten. Benut deze en koester de onderwijsinstellingen! Dat de gemeente dit doet blijkt wel uit de nieuwe bestemming voor de Tapijnkazerne en de ontwikkeling van Maastricht Health Campus – wij hopen dan ook dat de gemeente dit pad blijft volgen. Daarnaast hopen wij dat ook aandacht uitgaat naar de hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs – deze mogen zeker niet vergeten worden!
ad. 6 Het wordt genoemd in het plan voor Belvédère: de Euregio. De JRM pleit voor meer samenwerking en betere verbindingen – is de gemeente bekend dat het 1 uur en 55 minuten duurt om met het openbaar vervoer van Maastricht naar Hasselt te reizen, terwijl dit met de auto 35 minuten duurt? De keuze voor een tramverbinding tussen Maastricht en Vlaanderen ondersteunen wij dan ook! De JRM gelooft dat zowel op financieel als op cultureel gebied veel winst te halen valt in deze samenwerking.
ad. 7 Natuurlijk betreurt de JRM dat een poppodium in het gebouw van Sphinx op korte termijn niet haalbaar is. De (tijdelijke?) keuze voor de Timmerfabriek vinden wij echter een prima beslissing – het is een mooie locatie en een voor jongeren aantrekkelijk gebouw. De JRM heeft echter meerdere malen de Timmerfabriek via de achterdeur moeten betreden – dat is niet helemaal de bedoeling… Jongeren maken nu eenmaal een (essentieel) deel uit van de bevolking van Maastricht en daar hoeven wij ons niet voor te schamen!
ad. 8 Als laatste punt wil de JRM toevoegen dat zij één van de eersten zullen zijn die op 1 Juli de fiets in de – nu weer onbetaalde – bewaakte fietsenstallingen zet. En met hen vele andere jongeren!
De gemeente staat voor een moeilijke taak, dat moge duidelijk zijn. Het aantal bezuinigingen genoemd in de Kaderbrief is enorm en er moet gezocht worden naar veelal creatieve oplossingen – die overigens soms mooiere resultaten opleveren als een traditionelere aanpak. De JRM is van mening dat naast creativiteit een transparante opstelling, het vragen om advies en actief luisteren naar burgers grote stappen in de goede richting zijn. Net als in de jaren ’80 en net als Griekenland mag Maastricht niet ‘bij de pakken neer gaan zitten’. Dit vindt de JRM een belangrijke boodschap die de gemeente zou moeten uitdragen naar haar burgers.
Met vriendelijke groeten,
Namens de Jongerenraad,
Hannah Jans
Hier de reactie op ons advies over de Kaderbrief 2013 van de Gemeente Maastricht
Antwoord van de gemeente op ons advies mbt Kaderbrief 2013