Hieronder volgt advies op de volgende vragen:
Op welke delen het verdiepende onderzoek zich zou moeten toespitsen;
Wat in onze ogen de mogelijkheden zijn discriminatie in brede zin te verbinden in het kader van de huidige ontwikkelingen van de WMO.
1. Verdiepend onderzoek
Het relatief grote verschil bij meldingen bij handicap tussen Limburg en de rest van Nederland is opvallend. De Jr vraagt zich af waar dit vandaan komt. Wonen er wellicht relatief meer gehandicapten in Limburg? Of juist minder waardoor men hier anders mee omgaat?
Daarnaast is het verschil van meldingen bij discriminatie bij overheidsinstanties tussen Limburg en de rest van Nederland opvallend. Hoe kan dit verklaard worden? Het voorbeeld op bladzijde 25 van de trendrapportage vindt de Jr schrikbarend. De Jr vindt het belangrijk dat overheidsinstanties zoals de Politie gecontroleerd moeten worden op discriminatie. In de ogen van de Jr weet de burger niet waar hij naar toe moet voor hulp indien overheidsinstanties zelf discrimineren.
2. Discriminatie verbinden met WMO
De JR is van mening dat wanneer de professionele hulp wegvalt dat de drempel voor mensen om hulp te zoeken (nog) hoger wordt dan deze op dit moment al is. Mensen vinden het naar onze mening moeilijker om hulp bij bekenden te zoeken dan bij professionele instanties. Ook denkt de Jr dat mensen onvoldoende bekend zijn met het meldpunt en waar de grens ligt wanneer iets discriminatie is. Wanneer is de situatie ‘voldoende’ ernstig om er een melding van te maken.
De Jr vond enkele concrete voorbeelden in de rapportage aangrijpend en is van mening dat het een belangrijk onderwerp is maar de Jr is ook van mening dat de wanneer mensen discriminatie niet melden, dat de overheid er verder weinig invloed op heeft.
Ten slotte wil de Jr graag vermelden dat de trendrapportage vrij oppervlakkige informatie bevat waardoor het advies summier is.
Met vriendelijke groeten,
Kristel van Vondelen, Linda Jansen
Namens de Jongerenraad